Ağız İçi Kitleleri ve Tedavisi
Projects
Ağız boşluğu ve farinks:
Kısa frenilum(dil bağı ): Kişilerin dillerini ağız tabanına bağlayan ince bir bağdır. Bazı kişilerde biraz daha kısa olabilir. Harflerin çıkarılmasında ya da yemek yeme esnasında sorun çıkarabilir. Gerekli olan kişilerde lokal anestezi altında cerrahi olarak düzeltilebilir.
Mukosel: Genellikle dudak mukozasında bulunan küçük tükürük bezlerinden kaynaklanan iyi huylu kistik bir lezyondur. Tedavisi cerrahi olarak çıkarmaktır. Lokal anestezi altında yapılabilir.
Hemanjiom: Dudak, dil ve ağız mukozasında damar kaynaklı, iyi huylu bir kitledir. Tedavisinde cerrahi eksizyon yapılır.
Ranula: Dil altında, tükürük bezi kaynaklı çeşitli büyüklüklere ulaşabilen kistik bir lezyondur. Tedavisi cerrahi olarak olarak çıkarmaktır. Nükslerle karşılaşılabilir.
Papillom: ağız mukozasının herhangi bir yerinde olabilen siğil benzeri lezyonlardır. Tedavisinde cerrahi eksizyon yapılır.
Bademcik büyüklükleri: aşırı büyük bademcikler hem sık enfeksiyona hem ağız kokusuna hem de horlamaya neden olabilir. Yetişkin insanlarda senede üç kez den fazla enfeksiyon oluyorsa, uykuda nefes alımını zorluyor, horlama ve apneye neden oluyorsa ya da ağız kokusu oluşturmuşsa bademciklerin alınması gereklidir. Yetişkin yaşlarda yapılan bademcik ameliyatları biraz daha ağrılı ve biraz daha uzun sürede iyileşmektedir.
Damak ve küçük dilde sarkma: Yaş ile ve uzun süredir horlamaya bağlı oluşabilir. Hava yolunu daraltacak miktarda sarkık olan damak ve küçük dil cerrahi olarak küçültülüp kısaltılabilir. Genellikle apne ameliyatının bir parçası olarak yapılır.
Dudak, dil ve ağız boşluğu tümörleri: tümörün yeri, büyüklüğü ve yayılma durumuna göre tedavi seçenekleri belirlenir.
Larengoloji:
Laringosel: Gırtlağın içine ya da dışına doğru çıkmış hava kesecikleridir. Üflemeli işler yapanlarda sık görülür. Çeşitli tipleri vardır. Tedavisi cerrahi eksizyondur.
Sulkus vokalis: Ses kısıklığına neden olan vokal kord anomalisidir. Çoğunlukla konjenital kaynaklıdır. Cerrahi olarak düzeltilir.
Reinke ödemi: Sigara içimi ve kronik sinüzit gibi nedenlerle ses tellerinin boylu boyunca ödemli hal almasıdır. Ses kısıklığına neden olur. Tek ya da iki taraflı olabilir. Risk faktörleri ortadan kaldırıldıktan sonra cerrahi olarak ödemin boşaltılması gerekir.
Vokal kord nodülü: Sesini çok ve sert kullanan kişilerde görülür. Çoğunlukla ses terapisi ile düzelir.
Vokal kord polipi: Ses kısıklığına neden olur. Tedavisinde cerrahi eksizyon gereklidir.
Laringeal papillamatozis: Her yaşta olabilmesine karşı sıklıkla erken çocukluk hastalığıdır. Annenin genital siğilleri olması en önemli risk faktörüdür. Erken dönemde ses kısıklığı yaparken geç dönemde solunum güçlüğüne neden olur. Tedavisinde cerrahi olarak eksizyon, lazer eksizyon ve bir takım kimyasal ajanlar kullanılır.
Vokal kord paralizisi(ses teli felci): Ses kısıklığı ve solunum zorluğuna neden olur. En sık troid ameliyatı sonrası görülür. Bazı tümöral hastalıkların belirtisi de olabilir. Tedavisinde ses terapisi, vokal kord enjeksiyonları ve troplasti diye adlandırılan cerrahi yöntemler kullanılır.
Spazmodik disfoni: Larinks içi kaslarının istemsiz kasılması sonucu ses kısılması ve ses kalitesinde bozulmalar olur. Ses terapisi önerilir. Ses terapisi yeterli olmayan hastalara botox uygulanabilir.
Larinks kanserleri: 2 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka akla gelmelidir. Sigara içiciliği en önemli risk faktörüdür. Tümörün yaygınlığına ve yerine bağlı olarak cerrahi tedavi planlanır.